KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Az Önismeret

Tisztelt Péter,

szeretném ha kicsit jobban megértetné velem mire is jó ez a technika. Általában az emberek úgy gondolják (többek között én is) hogy elég jól ismerem magamat. Mikor merülhet fel valakiben az hogy kételkedjen saját magában? Jellemző például hogy egy nehezebb probléma vagy cél elérésekor az ember próbálja felmérni a saját tulajdonságait, vajon tényleg képes lesz-e helytállni.

Írta, hogy terápiás céllal is használható. Milyen esetben? Kik fordulhatnak Önhöz?

Kérem segítsen, mert eléggé körülírhatatlannak tűnik ez a fogalom.

Köszönöm a segítségét!

Zs.

Válasz:

Kedves Zs.!

A pszichodráma technika arra jó, hogy a csoporttagok jobban megismerjék önmagukat. Ha Ön úgy gondolja, hogy eléggé jól ismeri önmagát, - valóban sokan vannak így -, akkor nehéz lenne kiaknáznia a pszichodrámacsoportban rejlő lehetőségeket. Hogy mikor kételkedhet valaki önmagában? Erre a kérdésére bizonyára minden ember másként válaszolna. Az Ön számára az lehet a fontos, hogy Önben mi a válasz erre a kérdésre. Nos, – többek között – erre jó a pszichodráma technika, hogy segítsen Önnek a felmerülő kérdéseire választ találnia. Ön azt írja, hogy „Jellemző például, hogy az ember próbálja felmérni…”, nos igen, vannak, akik próbálják. Mások talán nem próbálják. Mások lehet, hogy másként vannak a nehezebb problémákkal vagy célokkal. Egy csoportban mindig találhat olyan valakit, aki másként van az Ön kérdéseivel, más tartalmak színezik belső világát. Ezt megérezve, Önben is új gondolatok társulhatnak saját kérdései köré, és ez a folyamat lassan elvezethet oda, hogy eredeti, feszültségekkel teli kérdését már ne érezze kérdésnek többé. A helyén egy mások számára megmagyarázhatatlan tudás lesz, az Ön saját tudása saját magáról, az önismerete.

Terápiás céllal kifejezetten terápiás célú pszichodrámacsoportokban alkalmazzák a technikát, melyet pszichológusok vagy pszichiáterek vezetnek. Az önismeret mélyülése önmagában véve is terápiás hatású, de ha valaki biztos tudással rendelkezik arról, hogy nem egészséges, akkor célszerű eleve terápiás célú csoportot keresnie. A Magyar Pszichodráma Egyesület honlapján (www.pszichodrama.hu) találhatók ilyen csoporthirdetések.

Üdvözlettel:

Schadl Péter

 

önismeret

Üdvözlöm! Miért van az, hogy mások annyira másnak látnak engem, mint én saját magamat? Hogyan lehet, hogy ugyan azt a cselekedetet más-más embernél másképpen ítélem meg? Talán a pillanatnyi hangulatom befolyásol? Vagy ez nem az Ön szakterülete és félreértettem?

Előre is köszi.

Válasz:

Kedves Ismeretlen!

Mások a saját szemeikkel látják Önt, ez lehet a különbség oka.

Kicsit komolyabban folytatnám. Azok a kérdések, hogy „Miként érinti mások véleménye Önt? Mi okozhatja, hogy Ön más-más embert másképpen ítél meg? Hogyan van Ön a pillanatnyi hangulataival?” kíválóan alkalmasak arra, hogy egy pszichodrámacsoportban dolgozzon velük. A pszichodráma egyik alaptechnikája a „szerepcsere”. Bizonyára sok új élménye lenne, sokan kapcsolódnának Önhöz, ha ezeket a kérdéseit bevinné egy pszichodrámacsoportba.

Üdvözlettel:

Schadl Péter

 

önismeret

Helló! Úgy érzem nincsen önbizalmam semmiben. Amit eltervezek, azt nem valósítom meg, a munka helyemen, vagy ha másol vagyok kettőt sem tudok tudok szólni, pedig nagyon szeretnék beszélgetni mindenkivel mindenről. Leblokkolok, nem tudom, hogy miért. A dolgokon képes vagyok napokig rágódni, bánt a lelkiismeret, ha valaki úgy szól és én vissza szólok neki.  Helló!

Válasz:

Kedves Ismeretlen!

Az Ön problémája sokaknak ismerős lehet.

Ha azt szerette volna kérdezni, hogy a pszichodrámázással tudna-e segíteni a helyzetén, akkor a válaszom: lehet, hogy igen.

Egy pszichodrámacsoportban játékos munkával megérezhetné, hogy valójában hol tanulta meg azt az önbizalomhiányos állapotot, amiről ír.

A lelkiismeretével pedig biztosan sokkal jobb kapcsolatot tudna kiépíteni. Akkor használná csak, amikor valóban szüksége lenne rá.

 A drámázás jót tenne a kommunikációs készségének is.

Hajrá! Keressen egy csoportot!

Köszönöm, hogy írt nekem.

Üdvözlettel: Schadl Péter 

 

Egyedül?

Ezt csak csoportban lehet...? Vagy megtanulható (mondjuk könyvből)? Érdemes-e utána nézni valakinek, aki nem szereti a "csoportos dolgokat"?

A választ előre is köszönöm!

Szép napot!

Krisztina

Válasz:

Kedves Krisztina!

Ezt csak csoportban lehet, igen. Ez egyedül nem megy. Könyvből olvashat róla, akkor biztosan okosabb is lesz, de az önismereti munka nem feltétlenül ésszel történik, sőt általában nem azzal.

Ha elmegy egy pszichodrámacsoportba és elmondja, hogy „vannak akik nem szeretik a csoportos dolgokat” s Ön is közéjük tartozik és csak a kíváncsisága vitte oda,  valószínűleg oldottabb lesz, mint várná. Sokan fognak tudni Önhöz kapcsolódni saját érzéseiken keresztül, ugyanis sokan lépnek be hasonló érzésekkel egy drámacsoportba. Azt gondolom, hogy a pszichodrámázáshoz kell némi bátorság. Kell bátorság megfogalmazni azt, hogy „hogyan vagyok én most itt”. Amint ez sikerült, kicsit másként fogja látni a helyzetét. De csak ha elmegy egy pszichodrámacsoportba. Könyvből ilyen tapasztalást nem élhet át.

Üdvözlettel:

Schadl Péter

 

szia

Miért nem lehet "nomális" férfit találni?

Válasz:

Kedves Kérdező!

Amit kérdez, az nagyon gyakran felbukkan a pszichodrámacsoport tagjainak játékaiban. Ott kicsit másként van fogalmazva, kicsit személyesebben. Mondok példákat: „Hogyan vagyok én a férfiakkal?” „Mi közöm van nekem ahhoz, hogy nem találok egy normális férfit?”

Ha kérdését ilyen formában, tehát önmagával kapcsolatba hozva meg tudja fogalmazni, akkor – megsúgom – nyert ügye van.

Hiszek abban, hogy egy pszichodrámacsoport tagjai önismeretük mélyülése miatt közelebb kerülhetnek egy érett párkapcsolathoz, fokozódhat képességük az én-vesztés félelme nélküli intimitásra. A csoportintimitás megélése új tartalmakkal gazdagíthatja a hétköznapi kommunikáció eszköztárát.

Az érett, elfogadáson alapuló együttműködés elérhetőbbé válik azok számára, akik önmaguk lelki tartalmait cselekvésben megjelenítve, nyílt, kreativitástól és spontaneitástól áthatott kapcsolódási felületet kínálnak társaiknak, majd az őbennük feltörő élményeket sajátjaikkal együtt viszik tovább hétköznapjaikba.

Nos, ez vár Önre, ha jelentkezik egy pszichodrámacsoportba. Szeretné…?

Köszönöm, hogy megkeresett.

 

Üdvözlettel: Schadl Péter

 

Önértékelési zavar

Üdvözlöm!

Én azt szeretném megtudni, hogy mivel lehet az embernek erősítenie az önértékelését? Nem tartom magam szépnek, sőt kifejezetten csúnyának, pedig mindenki azt mondja, hogy nem vagyok csúnya. De úgy érzem, hogy az önértékelési problémáim rányomják a bélyegüket a párkapcsolataimra is. Mert egy párkapcsolatban nem tudok megbízni a másikban, félek, hogy megcsal vagy egy elhagy egy szebb nőért. Amikor viszont nincs barátom, nem merek új kapcsolatot kezdeni, mert félek, hogy a találkozáskor majd kiábrándulna belőlem az illető. Hiába beszélünk rengeteget interneten és telefonon, egyszerűen meghátrálok a találkozásokkor, vagy halogatom addig, amíg ki nem ábrándul.

Nem tudom, mit tehetnék, hogy ez megváltozzon.

Ha tud, kérem segítsen.

Köszönöm

Egy kétségbeesett lány

Válasz:

Kedves Kétségbeesett Lány!

Megértem, ha szenved azoktól az élményeitől, melyekről ír. Valószínűleg ahány embert kérdez, annyiféle választ kap a külsejéről, s ezeket a válaszokat vagy el tudja hinni vagy nem. Vagy meg tud bízni a válaszadó szavaiban, vagy nem.

Mint gyakorló pszichodramatista azt gondolom, hogy az Önben lévő belső kérdésekkel nagyon jól lehet dolgozni egy csoportban. Azért lehet jól dolgozni velük, mert őszinte, Önt mélyen érintő kérdések. Egy zárt pszichodrámacsoport olyan intim közösség, mely lehetővé tenné az Ön számára, hogy (pédául) a bizalom-bizalmatlanság kettősségének más, Önben rejtetten élő arcait is megismerje.

Az lényeges felismerés az Ön részéről, hogy belső élményei „rányomják bélyegüket” a párkapcsolatára. Ez akkor is így lesz, amikor belső élményei már mások lesznek. Amikor „önértékelése megerősödött” (én úgy mondanám, amikor reálisabbá vált), amikor megsejtette saját bizalmának-bizalmatlanságának gyökereit, amikor érti és ki is tudja fejezni saját félelmeit, amikor egy csoport nyújtotta védett környezetben kipróbálta, hogy mire cserélné le legszívesebben a jól begyakorolt meghátrálást és a halogatást.

Meg vagyok győződve arról, hogy érdemes lenne jelentkeznie egy pszihodráma csoportba.

Köszönöm, hogy megkeresett!

 

Üdvözlettel: Schadl Péter

 

Tovább lépni!

Üdvözlöm Péter!

Igazából az Én problémám 13 éve kezdődött!

Bár nincs rossz életem ,hisz van egy csodás Családom!

De van egy űr amit nem tudok semmivel betölteni!

A Szüleim halála... Ez amit a mai napig nem tudok kezelni,sem feldolgozni!

Minden nap gondolok rájuk és iszonyatosan hiányoznak...

Vannak napok /főleg amikor bánt valami/ amikor szinte elviselhetetlen a hiányuk!

Túl fiatal voltam amikor elmentek és nagyon nagy szükségem lett volna rájuk... Tudja...! Szerelem,csalódás, házasság, gyerekek stb.

Nem igazán tudom Őket elengedni és most már nem is akarom!

Persze tudom, hogy az Én problémám elenyész a mások problémája mellett, hisz nekem legalább volt Családom!

Csak szeretnék valamivel enyhébb fájdalmat.

Nem vagyok őrült sem bolond és dili dokikra sincs szükségem.

Csak egy választ szeretnék,hogy mégis hogyan enyhíthetném azt ami annyira fáj!!!

Az idő nem jó azt már 13 éve próbálom...

Talán Ön tudna nekem segíteni!

Kedves Péter Segítségét köszönöm!

Üdvözlettel: R.

Válasz:

Kedves R.!

Megértem fájdalmát. Többször elolvastam levelét. Azt írja, a szülei halálát nem tudja sem kezelni sem feldolgozni.

Szaknyelven szólva Ön a gyászmunkát nem tudta elvégezni. Valószínűnk tartom, hogy Önt nem tanította meg senki gyászolni. Talán mert akik megtaníthatták volna,( azok sem tudtak). azoknak ez nem állt módjában.

Így Önre vár a feladat, hogy magához engedje azokat a gondolatokat, (saját gondolatait), melyek megélésével elvégezheti a szüleivel kapcsolatos gyászmunkáját.

Ezt a munkát, mely belül zajlik, pszichodrámacsoportban is elvégezheti.

A csoportmunka során olyan belső tartalmait élheti újra, melyek aktivizálódásával lényegesen csökkenhetnek azok a terhek, melyeket most cipel.

Kívánom Önnek, hogy legyen mersze hozzá!

Köszönöm, hogy kérdezett tőlem.

 

Üdvözlettel: Schadl Péter

 

 
© 2014 pszichodramaBudapest.hu | Minden jog fenntartva | KCMS | Impresszum | Adatvédelmi tájékoztató | Cookie szabályzat